Ma van az egyetemisták napja Oroszországban, Ukrajnában és Belorussziában. Szent Tatyjána az egyetemisták, főiskolások, tanulók védőszentje, római, keresztény családban nevelkedett lány keresztény hitéért halt mártírhalált i.e. 3. sz.-ban január 12-én, régi naptár szerint 25-én. Ez a nap esik egybe a moszkvai egyetem alapításával, ill. Tatyjána névnapjával.
Vidéken, a barátnőmnél voltunk a dácsájukban, golubcival és vinegret salátával várt minket, mi pedig megtanítottuk almás pitét sütni. Natasa világbajnok golubci készítésében.
A mai ukrán kulinária a szláv (orosz, lengyel, belorusz), keleti (tatár, török) és nyugati (német) népek konyháinak keveréke, a konyhaművészetben tagadhatatlanul és jótékonyan előjön az errefelé együtt élő népek főzési szokásainak kölcsönhatása. Az ukrán konyha hagyományos fogásai disznóhúsra, krumplira, gabona- és zöldségekre és különböző tésztaételekre (derelyefélék) épülnek, jellemzőek a halból készült ételek is. A husi kapcsán (a disznóhús egyáltalán nem a kedvencem) 2 dolgot szeretnék megemlíteni, az ukrán szalonnát és a buzsenyinát. Az ukránok és magyarok közös vonása a szalonna szeretete, míg nálunk alapvetően füstölik és abálják, Ukrajnában leginkább sózott módon tartósítják és eszik. A sós szalonnát vékony szeletekre vágva hagymával és fokhagyma-gerezdekkel tálalják, vagy ledarálják és különböző módon ízesítve (pl. fokhagymával, hagymával, szardellával, tormával) fekete kenyérre, vagy pirítósra kenve fogyasztják előételként - természetesen vodkát isznak mellé.
Engem leginkább a saláták, laktató levesek, gombás-krumplis-zöldséges ételek, télire elrakott bogyósok kínálata nyűgöz le. A laktató levesek kategóriájába pl. a különböző borscsok tartoznak, az ukrán borscs (egyfajta húsleves alapon főzött sűrű zöldségleves, cékla, krumpli, káposzta, kevés répa - tejföllel és friss kaporral a tetején). Ahány ház, annyiféle borscs-recept. Kedvencem a zöld borscs, amelyben a zöldségeket a meghatározó zöld levélféle: sóska, vagy friss csalán, esetleg mángold és krumpli alkotja, levesbetétként pedig kockára vágott kemény tojás kerül bele.
Elképesztő, mi mindenfélét tudnak készíteni a legegyszerűbb zöldségekből! Vegyük a céklát, a céklából készül leves, előétel, saláta (nyersen és főve), köretek (sülve-főve) - ilyenkor beleborzadok, hogy nálunk a cékla többnyire csak ecetes formájában jelenik meg az asztalon. Finom és egyszerű kaja a céklasaláta, a fiatal, friss céklát nyersen, az öregebbet kevés főzés után lereszeljük, préselt fokhagymával és tejföllel elkeverjük, tetejére durvára vágott diót lehet szórni. Ugyanez elkészíthető sárgarépából is. A tökféléknek (spárgatök, padlizsán, cukkini, stb.) az ukrán konyhában nagy tisztelete van, sütve, darált hússal, más zöldségekkel töltve, liszttel keverten lepényekként megsütve, saláta részeként stb. önálló ételek, vagy egyéb fogások részei.
A gabonák kategóriában a különböző kásákról kell szólni - kását felszolgálnak reggel, délben, este. A gabonafélék közül is kiemelkedik népszerűségével a hajdina. Hajdina, hajdinapehely, hajdinaliszt, hajdinadara, hajdinaméz (úgy mint pl. hársméz) és így tovább. Kását főznek belőle vízben, tejben, édesen, sósan, köret készülhet belőle magában, túróval, hagymával vagy más zöldségfélékkel, kis palacsintákat sütnek hajdinalisztből, a hajdina húspótló hozzávaló fasírthoz, vagy töltelékhez, stb. A hajdina a fő alkotóeleme 1 spéci monodiétának, amely segítségével felesleges kilóktól szabadulhatnak meg a fogyókúrázók.

1 megjegyzés:
nekem meg csorog a nyálam!:)
(btw: én szerettem annak idején az orosz konyhát)
Megjegyzés küldése